Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1222644
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Ноември, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Един блог за рибите в помощ на рибарите, всичко свързано с рибата и риболова, начини на ловене и места за успешен риболов, а също така и чалъмите при риболова и някоя друга рецепта.
Автор: riba Категория: Хоби
Прочетен: 1222644 Постинги: 146 Коментари: 176
Постинги в блога от Ноември, 2009 г.
15.11.2009 12:42 - риба балон

Рибата балон /фугу/ е най-отровната сред рибите, които са използвани за храна. Казват, че опасно е не месото, а част от вътрешните й органи, кожата, хрилете, опашката и перките, в които се съдържа една от най-силните отрови - токсинът Тетродотоксин. По-малко от 0,1 грама от тази отрова са достатъчни за да убият възрастен човек за по-малко от 20 минути. Тя предизвиква мускулна парализа, дихателни нарушения и сърдечно-съдова недостатъчност. Отровата е 160 000 пъти по-силна от кокаина. Действа като наркотик.
В Япония ястията, приготвени от тази риба се смятат за изключителен деликатес. Тя трябва да е прецизно почистена, затова ястията се приготвят само от дипломирани майстор-готвачи. Те определят индивидуалната доза за всеки клиент. Ритуалът изисква самият готвач да поднесе хапката в устата на клиента. Ако случайно се стигне до фатален край, в защита на своята чест, майсторът-готвач си прави харакири.
Рибата-балон се предпазва от своите неприятели като в момента, в който усети заплаха се издува и така увеличава своите размери.
Съществуват над 100 вида, като около 38 от тях се срещат по крайбрежието на Япония.
Тора-Фугу е най-отровната сред рибите-балон.
imageimage
Риба балон
Тази отровна риба е позната още като риба таралеж. Тя има кръгло, жълтеникаво-зелено тяло, цялото покрито с бодли. Явно, че това телосложение я прави не особено добър плувец, но пък и защитните механизми изцяло я лишават от тази нужда. При опасност таралежът поглъща огромно количество вода и буквално се издува, така че опасните шипове да се разтегнат равномерно по цялото му тяло.

Отровата му се нарича „тетродоксин” и се произвежда от бактериите, които живеят в червата на морския убиец, а оттам опасното вещество като химическа броня обхваща почти цялото тяло на рибата и дори някои мускули, което прави месото на рибата много специален и труден за приготвяне деликатес.

Историята разказва за Джеймс Кук, който в едно свое пътешествие на изток докоснал с приборите си отровната риба фахак, и поради липсата си на апетит се разминал само със загуба на съзнание. В последствие разбрали, че на трапезата са имали именно риба балон.

Тази риба изисква особено внимание, защото в съвремието е превзела много екзотични кухни, а небрежното й консумиране е взело редица жертви. Поради кръглата й, издута формата западният свят я е кръстил риба балон, но по света тя е известно с редица други имена. На Хаваите я наричат маки-маки, в Индонезия — блазер, в Испания — бототе, а в Япония — фугу.

В страната на изгряващото слънце, където съществуват най-древните традиции за приготвянето на това екзотично рибно месо, се консумират цели 10000 тона годишно, като активността е най-висока през зимата, според променящите се нива на отровата в годишния биологичен цикъл на рибата убиец.

Цифрите говорят еднозначно – въпреки трудностите и опасностите, тази риба е станала най-големият деликатес на острова, който я определя като най-вкусната част от менюто си. Поради популярността си в Япония, има специални закони, които ограничават и местата, където екзотичното месо може да се консумира.

Съществуват над 40 вида риба таралеж, а най-смъртоносната от тях съдържа отрова, която може да убие зрял човек почти на място. Различните видове таралеж, носят отровата си в различни места на тялото, което прави още по-сложно обезоръжаването на странния морски обитател. По тази причина и екзотично парче месо таралеж изисква хирургическо внимание и перфектна работа на готвача, а от клиента – стотици долари.

Прецизното отстраняване на отровата означава месото да остане непокътнато, и чак след това да се сготви и сервира според традициите на японската кухня.

Различните видове имат своята специфика на приготвяне и единствено опитен готвач може да се справи с предизвикателството, а най-отровната риба балон е тора-фугу, която може да нанесе поражения за секунди.

Най-известното ястие с фугу се казва сашими. Може да се приготвя с различни сурови парчета тънко нарязани морски дарове като риба тон, сепия, скумрия, октопод, скариди, но е забележителен специалитет, когато се приготви с риба балон. След внимателното почистване на рибата от специализирал майстор-готвач, тя се сервира със соев сос, смесен с уасаби или джинджифил.


Един двойник на отровата от риба балон

Интересно е, че в страната на изгряващото слънце много хора са били причислени към отровените от фугу, а всъщност зад тяхната злополука стои друг, съвсем безопасен морски обитател. Става въпрос за добре познатите морски продукти като стриди, миди и други черупковидни.

Изследванията показали, че самите храни са били напълно годни за консумация, но в черупките им се съдържали секрециите от опасните медузи динофлагелати. Тяхната отрова, съдържаща сакситоксин, действа абсолютно идентично на тетродотоксина на рибата балон.

Категория: Хоби
Прочетен: 4271 Коментари: 2 Гласове: 8
Последна промяна: 15.11.2009 12:52

През 2005г. по света са открити 78 нови, неизвестни досега видове риби и други морски обитатели. Около 1 700 учени са участвали в работата по тяхното откриване, идентифициране и класификация.

В този момент от известните 40 000 морски животни, експертите са преброили 15 717 различни видове риби. Сред откритите обитатели на морските дълбини учените посочват и 3-метрова медуза с форма на ракета, която обитава Арктика.

Учените са проследили с помощта на радиопредаватели, поставени на различни морски риби, и следени чрез сателити, тяхното движение в морето и океана. Така благодарение на тази система, те са успели да проследят маршрута на риба тон, която е прекосила три пъти Тихия океан между Калифорния и Япония, като за 600 дни е изминала общо 40 000 км. или еквивалента на обиколката на Земята, предаде АФП.
http://astore.amazon.com/fishing-fish-20?_encoding=UTF8&node=1

Категория: Хоби
Прочетен: 1836 Коментари: 0 Гласове: 5
Търсене

Спечели и ти от своя блог!