Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1222626
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Декември, 2009  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Един блог за рибите в помощ на рибарите, всичко свързано с рибата и риболова, начини на ловене и места за успешен риболов, а също така и чалъмите при риболова и някоя друга рецепта.
Автор: riba Категория: Хоби
Прочетен: 1222626 Постинги: 146 Коментари: 176
Постинги в блога от Декември, 2009 г.
24.12.2009 21:23 - Бъдни вечер
Честит празник на всички блогъри да сте живи и здрави и много успехи.
Категория: Хоби
Прочетен: 3904 Коментари: 6 Гласове: 5

 

                                              Морски кефал
 


Описание:
Семейството на кефаловите риби, които се отличават с голяма глава, едри, хармонично подредени люспи, е представено в Черно море от един род с четири вида. Рибите -- морски кефал, Тънкоуст кефал, илария и платерина, са топлолюбиви, с изразен спад на активността през зимата. Понасят големи колебания в солеността на водата, поради което през лятото масово навлизат в устията на вливащите се в морето реки за охранване. Размножават се обаче в открито море. Най-голямата риба от тях е морският кефал.Морският кефал е най-едрият и внушителен представител на семейство кефалови. Дължината му достига един метър, а теглото 12кг. Тялото му е странично сплескано, а към главата сплескването е отгоре и отдолу. Това придава леко змийски изглед на главата на рибата. Люспите са сребристи и едри, като покриват главата и хрилните капаци. Очите са големи. Стадна риба, която мигрира на големи пространства.Размножава се през юни - септември в открито море. За отхранване се отправя в крайбрежната зона и прилежащите и водоеми, а за зимуване - на юг и в дълбочина.
 image
Нарства най-бързо от кефаловите риби. Съзрява полово на 2 - 3 години. Храни се с детрит, растителни обраствания, бентос и др. Ценен стопански вид. Минимално допустимия размер за улов според закона у нас е 25 см. Със спортна въдица се лови главно около и във устията на вливащите се в морето реки и канали. По нашето крайбрежие сезонът на кефала е от юли до октомври. Основният начин на риболов е на дъно. Такъмите обаче трябва да са здрави, най-добре - откровено шаранджийски. Поради дънната тиня в устията на каналите и реките линията е с долно неподвижно олово и две-три куки на интервали над него. Това се прави, за да не се зарови стръвта в тинята още при замятането. Основното влакно не бива да е слабо - все пак рибата е изключителен плувец, а и най-често е между 1,5 - 3 кг. Така че основното влакно трябва да издържа поне 1,5 - 2 килограма. Поводите обаче могат да са по-тънки с около една трета от него. Куките са от № 8 до № 3. При монтажа им често на повода им се слага и парченце корк, пак с цел да не легнат в тинята.
 image
Предпочитаната стръв за кефала е едрият морски червей, но може да се заметне и на рибка или дори на земен червей. Понякога едър кефал бие и на млечна царевица, но това става предимно в устията на реки с много шаран, покрай който и кефалът се научава на тази стръв. След замятането линията се изпъва, но шпионка не се поставя, поне приморските колеги я смятат за излишна. Ударът е рязък и силен. Върхът на пръта се навежда и задържа, а засичането се прави неведнага, а с пауза от секунда-две. Рибата е силна и борбена, така че авансът трябва да се регулира овреме. Линията се държи твърдо опъната и с ,а се гасят резките пориви на кефала. Възможен е и риболов на плувка, най-често подвижна. Тогава се слага само една кука. Много рядко се случва и кефал да се вади на блесна клатушка от големите номера. Това става предимно в морето, когато с блесна се замята за лефер, паламуд или лаврак. Морският кефал има бяло тлъсто месо с малко кости и направо си плаче за скара на дървени въглища.

Категория: Хоби
Прочетен: 4756 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 09.03.2010 19:05
                                                                              БАРАКУДА

Една от рибите, страдащи от малко незаслужена слава на ужасяващи убийци, Са баракудите. Известни са двайсет и шест представителя на род Sphyraena, И всички те наистина изглеждат страховито - с удължено, стреловидно тяло и мощни челюсти, обсипани с подобни на бръснач зъби. Хищници по душа, тези риби се навъртат около коралови рифове и крайбрежието, в пасажи или по единично, нападайки всичко, което се движи. Разчитат предимно на скорост (до около 40 км / ч) за сметка на маневреността, и на безмилостната си захапка, която подобно на ножица може да разреже плячката на две.



image
image

Голямата баракуда, Sphyraena Barracuda, Е потенциално най-опасна за човека, с размери до над два метра. Смята се, че много от нападенията, приписвани на акули, всъщност са причинени от баракуди. Привличат ги гмуркачи и подводни риболовци, заради блестящите си костюми и уловените риби. Всъщност, без значение дали става дума за единичен едър екземпляр или за пасаж от няколко десетки по-дребни - опасността е еднаква. Макар че, след първото ухапване, когато рибата установи превъзходството на човек, тя да не продължава с атаката, гладко отрязаното парче месо води до силно кръвотечение, което от своя страна може да доведе до ампутация на крайник или дори до смърт.

Друг основен проблем е навикът на баракудите да ловуват в плитчините, където, особено при по-мътна вода, движещият се крак на газещ човек е апетитна, макар и измамна, хапка. Именно в такива случаи изненадващата атака, съчетана със силната кръвозагуба, води до изпадане в шок, и допринася за лошата слава на тези риби.

Ареалът на разпространение включва предимно тропичните и субтропични области на Атлантическия океан и Средиземноморието. Подобно на акулите, и при баракудите често ролите се разменят и, макар и не особено вкусни, те влизат в менюто на хората. За по-едрите видове обаче се смята, че могат да доведат до хранително натравяне - сигуатера, причинено от водорасловия сигуатоксин. Фактически, отровата се произвежда от планктон, която се натрупва във все по-голяма концентрация, колкото по-високо по хранителната пирамида се придвижва - първоначално при вегетарианците, а после и в ядящите ги хищници. Подобно натравяне, макар и рядко смъртносно, води до сериозно неразположение, диария, повръщане, главоболие, атаксия и халюцинации. Сигуатоксина е термостабилен, и много трудно се разгражда и отстранява от организма, поради което симптомите могат да продължат с години.

image

Като цяло, обаче, славата на баракудата е до голяма степен незаслужена. Опитен и добре инструктиран гмуркач, който се съобразява с потенциално опасния ловец, не би трябвало да има проблеми, а за редовите курортисти спазването на предупредителните надписи осигурява до голяма степен пълна безопасност. Останалото е въпрос на много лош късмет и легенда, подържана от страховити рибарски истории и спомени от войните.
Освен превъзходния вкус и незабравимата борба има още нещо интересно - Горната челюст на Баракудата е двойна - вътрешна - с много едри зъби, наредени плътно един до друг и леко завъртяни спрямо оста на рибата, получава се нещо като чапраз. Втората, външна част е с над 100, ситни иглени зъба. Захапката е страшна - долната челюст влиза между горните две!
Усещането е, че се срещаш с нещо изкопаемо - птеродактил, например!


http://astore.amazon.de/ribafishandal-21?_encoding=UTF8&node=72
Категория: Хоби
Прочетен: 7125 Коментари: 0 Гласове: 4

image
Zebco 808 Spincast Combo with Auto Bait Alert to keep you on your toes! Stop talking about the one that got away! Zebco"s 808 spincast reel includes the Auto Bait Alert which makes a clicking sound when the line is grabbed! The stainless steel medium-heavy reel holds up to 100 yards of 20-lb. line and is paired up with a 7" 2-Pc. Z-Glass rod with comfy EVA foam grips. Get this affordable Combo today! Order Today! Zebco 808 Spincast Combo
 

  • MH Cast Rod
  • Medium/High -Spin
  • Made of Fiberglass
  • Reel Spooled with 20-lb. Test Fishing Line
  • Rinse with Water to Keep Clean
  • Dimensions: 44x4x5
  • Hurricane Ike with it"s 8" tidal surge wiped out our fishing gear...this is my second purchase on this product to start re-stocking! I know it"s not the best on the market, but it catches those remaining trout and croakers just like the more expensive ones. And just in time for flounder fishing! All I need now is a cast net since most of the bait houses are destroyed! Please keep Galveston County in your prayers as Hurricane Ike truly devastated most of it.
  • you can buy from here
  • Zebco 808 Spincast Гребен с Автомобил стръв предупреждение да ви държат на пръстите на краката! Спри да говориш за този, който избяга! Zebco"s 808 spincast макара включва стръв Автоматично предупреждение, което прави звука, когато щракнете върху линията се хвана! От неръждаема стомана, средно-тежка макара притежава размер до 100 ярда от 20-LB. линия и се свърже с един 7 "2-бр. Z-Стъклена пръчка с удобен пяна дръжки Ева. Махни тази достъпни Combo днес! Поръчайте днес! Zebco 808 Spincast Combo

    • Род
    • Medium / High-Spin
    • Произведени от фибростъкло
    • Reel навива с 20-LB. Тест корда за риболов
    • Изплакнете с вода, за да "Чисто
    • Размери: 44x4x5


    Урагана Айк с него на 8 "приливите и отливите скока унищожена нашата риболовни уреди ... това е моята втора покупка на този продукт да започне отново отглеждане! Знам, че това не е най-добрият на пазара, но той улови тези останалите пъстърва и горбили точно като по-скъпите. И точно навреме за писия риболов! Всичко, което трябва сега е хвърли мрежа, тъй като повечето от къщите са разрушени стръв! Моля, имайте Galveston Каунти в молитвите си като урагана Айк наистина опустошен-голямата част от него.
    http://astore.amazon.com/fishing-fish-20/images/B000P116FM
    http://astore.amazon.de/ribafishandal-21?_encoding=UTF8&node=72

Категория: Хоби
Прочетен: 1765 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 19.12.2009 20:27

image
202 Spinning Reel, Spinning Rod, Reel, Lures, You name it - it"s in there - ready for a young person to start fishing. Also includes a tackle box. The world"s most popular spincast reel! Tough ABS housing Positive PickupTM 2.8:1 gear ratio Star-adjustable drag Built-in Hook KeeperTM Chrome-plated cover Designed for medium-light fishing Comes with Rod Tackle
you can buy from here

  • Best Combination for the money
  • Kids Fishing
  • Children Fishing
  • Rod Reel
  • Kids Rod Reel
  • Great kids fishing rods!
    Purchased two of these rods to take my grandkids fishin". They were definitely ready to graduate from their bamboo poles. This is an uncomplicated rig that was easy to set up, and the children quickly mastered casting. They (and I) really enjoyed these rods! A great purchase!
    Great kids fishing rods!
    Purchased two of these rods to take my grandkids fishin". They were definitely ready to graduate from their bamboo poles. This is an uncomplicated rig that was easy to set up, and the children quickly mastered casting. They (and I) really enjoyed these rods! A great purchase!

202 Спининг Reel, Spinning Род, Reel, примамки, ти име - това е там - готово за един млад човек да започне риболов. Включва също и справяне с кутия. Spincast най-популярните в света макара! Труден ABS корпус Положителни PickupTM 2.8:1 предавателно отношение Star-регулируеми плъзнете Вграден кука KeeperTM Хромиран Предназначена е за покриване на средно-светлина риболов Идвам с Род принадлежности.
 

  • Най-добрата комбинация за пари
  • Детски Риболов
  • Риболовът на деца
  • Род Reel
  • Детски Род Reel                                  
  • Отзиви на клиентите

    Големите деца риболов!image
    Закупен две от тези пръчки да ми внуците на риба. Те определено са готови да преминете от техните бамбук полюса. Това е опростен монтирам, че е било лесно да се създаде, и децата бързо овладели леене. Те (и аз) наистина се ползват тези пръчици! Голяма покупка!
     

Категория: Хоби
Прочетен: 1898 Коментари: 0 Гласове: 4
Описание на продукта

image

Zebco 202 Spincast Combo. Идеален за средни сладководни риболов, Zebco 202 spincast макара е всички метални съоръжения, регулиращи се влача и за включване / изключване на обратната. Това, съчетано със 5"6 "прът Zebco. Повече подробности за 202 spincast макара: Труден ABS жилища; Положителни наемане; 2.8:1 предавателно отношение; Star-регулируем челно съпротивление; Вграден кука пазач; Хромиран покрива; Пре - навива с 10-LB. линия. Поръчайте днес! Zebco 202 Spincast Combo

Точно това, което бихте очаквали от Zebco. Трайни, надеждни, опростени и
лесен за използване. Един добър инвентар начинаещи. Product Description

Zebco 202 Spincast Combo. Ideal for medium freshwater fishing, the Zebco 202 spincast reel has all metal gears, adjustable drag and an on / off reverse. It"s matched with a 5"6" Zebco rod. More details on the 202 spincast reel: Tough ABS housing; Positive Pickup; 2.8:1 gear ratio; Star-adjustable drag; Built-in hook keeper; Chrome-plated cover; Pre-spooled with 10-lb. line. Order Today! Zebco 202 Spincast Combo
Exactly what you would expect from Zebco. Durable, reliable, simple and
easy to use. A good beginners outfit.
you can buy from here

Категория: Хоби
Прочетен: 1916 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 17.12.2009 16:57
08.12.2009 20:20 - Бял толстолоб

 
Достига относително големи размери и тегло до 20 кг. Тялото ѝ е странично сплеснато с голяма глава, а очите ѝ са разположени в долната ѝ част. Гръдните плавници са удължени и заострени, и не достигат основата на гръдните плавници. Цветът на тялото е сребристобял, гръдната част е по тъмна, люспите са много малки и тънки. Дължината на червата при възрастните е 1500% от дължината на тялото. Глътъчните зъби са еднородни, силно уплътнени и приспособени за мачкане на планктонни водорасли. Килът е по продължение на цялото тяло - започва от аналния отвор и завършва до гърлото. Достига полова зрялост на 3 годишна възраст. Живее в горните слоеве на водата и се храни развиващия се там планктон. Основната му храна са микроскопичните водорасли, които причиняват „цъфтеж“ на водата. Храни се активно, като филтрира и отбира от водораслите само определени видове. В състава на храната му се срещат всички групи на планктонните водорасли - диатомови, зелени, синьо-зелени и др. При отсъствие на водорасли, обикновено пролет и есен, се храни с разлагащи се органични остатъци, т. нар. детрит. Белият толстолоб е много подвижна и плашлива риба. При шум скача на височина до 1-1,5 м. над водата.
image 550) {this.width = 550;}" onmouseout="unpointercursor();" onmouseover="if(this.width == 550) {pointercursor();}" style="border-right-width: 0px; border-top-width: 0px; border-bottom-width: 0px; border-left-width: 0px" src="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Hypophthalmichthys_molitrix_02.jpg/800px-Hypophthalmichthys_molitrix_02.jpg" />
Той също спада към растителноядните риби и е нов за нашите водоеми. Аклиматизира се през последните няколко години и се заселва в шарановите ни стопанства, като се развъжда само по изкуствен начин. Произхожда от Китай — на юг до Кантон и в басейна на р. Амур. Аклиматизиран е в миналото на остров Тайван, в Камбоджа, а напоследък в СССР и у нас. Той е сладководна риба. Храни се с фитопланктон, а по-късно — с водна растителност. Толстолобът служи като "мелиоратор" на зелените водоеми и по тази причина сред източните народи е известен като "водна коза", понеже "пасе" водната растителност.  През юни женската изхвърля около 500 хиляди хайверени зрънца в зависимост от големината и възрастта й — колебания в това отношение може да съществуват. При благоприятни условия толстолобът расте много бързо.


 Месото на толстолоба е много вкусно, тлъсто /съдържа до 23,5 % мазнини/, с високи хранителни, вкусови и кулинарни качества. Той е много ценна риба, но месото му бързо се разваля.

Белият толстолоб, независимо от това, че притежава по бавен темп на нарастване от пъстрия толстолоб е абсолютно необходим за поликултурата в рибовъдните стопанства, тъй като не влиза в пряка конкуренция с шарана. Хранейки се с неизползваната от другите видове храна: фитопланктона, той спомага за увеличаване на добивите, а ползването му в борба с „цъфтежа“ на водораслите ограничава опасността от замори.

В рибовъдната практика се използват най-често хибридни форми толстолоб. При хибридизация се получава плодовито потомство, което може да се размножава.
.В България, белият толстолоб се размножава само изкуствено. Достоверни съобщения за естественото възпроизводство у нас има единствено в р. Дунав.

Категория: Хоби
Прочетен: 7186 Коментари: 5 Гласове: 7
Последна промяна: 15.10.2012 18:45
06.12.2009 12:00 - Пираня
image
Пиранята е най-хищната риба в света. Обитава големите реки на Южна Америка - Амазонка и нейните притоци, Ориноко, Рио Парагвай и др.
Обикновенно пираните се движат на пасажи от няколко риби - от двойка до над 20-30 риби. Груповите им атаки им позволяват да убиват по-едри от тях животни. Отлично умеят да надушват кръвта и това привлича към нападната жертва множество други пирани. Така върху плячката се нахвърля непрекъснато растящата "орда" от пирани, които могат да станат стотици. Тези страховити хищници са способни за 30 минути да изядат животно с размерите на кон, което ги прави едни от най-хищните същества на планетета.
Всъщност в менюто им преобладават риби, насекоми, мърша, но понякога нападат и доста едри животни, особено ако по тялото им има и малка кървяща рана, което привлича стотици от тези риби.
Пираните са сравнително едри риби. Достигат на дължина 20-30 см., някои видове - 40 см., а най-едрите достигат над 60 см. Женските риби обикновено са по-едри от мъжките. Размножават се чрез хайвер, който самките снасят в добре защитени места. Малките се раждат след 2-3 денонощия.
Още първите европейски колонизатори в Южна Америка се сблъскали с тази риба, която всявала ужас, както сред тях, така и сред местните индианци. Пираните често са почитани от коренните жители, като сред някои индиански племена от басейна на Амазонка е и обожествявана. Няколко индиански племена от Бразилия, Венецуела, Гвиана и Перу свързва интересен обичай на погребение. Трупът на умрелия, украсен с цветя, под ритъма на песни се спуска във водите на реката. Само след миг водата около трупа буквално закипява. Върху него се нахвърлят пирани, чиито брой расте с всяка секунда и достига стотици. Само след няколко минути от водата се изважда скелет.
Съществуват много видове пирани, като най-зловеща слава има червената пираня, считана за най-хищна от всички.
  image
Рибарят и златната пираня Легенда за това кой развъди пираните в Габровско.

Имало наскоро в едно сегашно време една дядо и един баба (или обратното). Дядото бил пенсиониран (съкратен) селски даскал, а бабата - пенсионирана (съкратена) ПиАр-ка на селския кмет, който умрял от старост и освободил поста за друга партия. Притиснати от немотията, едната дядо и единият баба се заселили в колибка до малък габровски язовир и започнали да се прехранват с лов (на къртици) и риболов (на таранки).

Бабата бил чудовище, дядото била душица:) Когато старецът се връщал без риба, гадното женище му прилагало рибарско садо-мазо. Слагала го в една голяма тенджера и го варяла, докато овкуси чорбата и я докара до кулинарна готовност за консумация.

Така си минавали ден подир нощ и обратно, когато веднъж дядото, както си бил за риба на язовирчето, му се наложило да нагази във водата, за да си дезинфекцира мазолите. В момента, в който жабите побягнали панически, рибарят усетил пронизваща болка в левия глезен, излетял на сушата и що да види - голяма златна зъбата пираня му хрускала лакомо вмирисания ахилес.

Дядото заревал от болка и го ударил на молба:

- Моля ти се, златна пираньо, пусни ме и ще ти изпълня три желания плюс още едно бонус... евентуално!

И чудото станало. Пиранята пуснала крака на дядото и заговорила с човешки глас на чист български език с лек амазонски акцент:

- Добре! – казала хищната риба. – И без това имам нужда от една камара ъпгрейди! Имаме ли сделка... или НЕ?

- Имаме! – казал облещеният старец и захапал фас от цигара „Мелник”, забутан в кутията с кукичките.

- Първо искам чисто нов аквариум с климатик на Златни пясъци, че като се изтърколи лятото, направо ще съм за консерва при първия студ. Ама аквариумът да е луксозен и огромен, като при стария ми собственик!

Дядото мълчал и слушал. Пиранята продължила:

- След това искам фитнес-инструктор, който да ме извае от златна пираня в диамантена. Както стария ми собственик ме превърна от обикновена пираня в златна след серия от зловещо изтощителни тренировки.

Рибарят допушил „мелнишкия” фас. Почесал се по зарунтавелия врат и продължил да слуша златната пираня. А тя нареждала:

- Искам и зъби, ама хубави, здрави и големи, като на професор Юлиян Вучков, че моите се амортизираха и потрошиха от ужасната ви еко система. Ех, как се грижеше за зъбите ми моят предишен собственик! От неговата вълшебна паста за зъби придобих захапка за ядене на закалена ламарина с гарнитура от шарнирни болтове...

Тук дядото вече започнал да цъка с език, а рибата-хищник не спирала:

- Станаха вече три желания, а договорката за бонуса не си забравил, нали? (Старецът кимнал отчаяно.) Ами, за бонуса... искам мощен PR екип и тотална медийна известност с гостувания в праймтайма на всички ефирни телевизии и то по два пъти, преди и след рекламите. Желателно е да надмина по публични изяви дори предишния си собственик!

В този момент се случило нещо шокиращо и неочаквано за самозабравилата се златна пираня. От близките тръстики с боен нинджа вик се изстреляла бабата и стоварила тежкия си стоманен тиган върху нищо неподозиращата зъбата риба.

След няколко секунди дядото се окопитил, надвесил се леко нахилен над размазаното тяло на агонизиращата златна пираня и попитал:

- И все пак, ще ми кажеш ли името на бившия си собственик, преди да издъхнеш?

Хищната риба се изцъклила, събрала сетни сили и с финалния удар на сърцето си промълвила:

- Бойко Борисов!

image   Уловиха червена пираня в габровски язовир Търсят как хищникът се е появил във водоема  

Мъжка пираня с дължина 28 см и с тегло 340 г е била уловена от рибар в язовир “Пача бара” край габровското село Гиргини. Това съобщи началникът на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Пламен Христов. Рибата има четири реда триъгълни остри зъби - по два реда на челюст, а възрастта й е между 5 и 10 години.

Риболовците са занесли странния екземпляр на Христов, за да потвърди или да отхвърли версията им, че наистина става дума за пираня. Софиянец е уловил рибата “на червей” в събота. Христов е установил, че рибата е разновидност на червената пираня - най-хищният вид. По думите му тези риби се срещат в Южна и Централна Америка. Живеят в реките Ориноко и Амазонка и в техните притоци, а името им идва от река Пираниа, където са били открити за първи път.

Според Христов няма обяснение защо тази южна риба е хваната в Габровско, освен да се търси субективна намеса. Той смята, че някой, който развъжда тези риби, или ги е изхвърлил в микроязовира, или е искал да ги развъди с неизвестна цел. Агенцията ще направи проверка дали в микроязовира има и други екземпляри. Христов е потърсил мнението и на ихтиолози от катедра “Аквакултура” при Тракийския университет в Стара Загора. Специалистите потвърдили версията на Пламен Христов и обяснили, че наистина става дума за разновидност на червената пираня с латинското наименование “пиго центрус нетарари”.

Категория: Хоби
Прочетен: 5994 Коментари: 3 Гласове: 5
Последна промяна: 06.12.2009 12:01
Честит Никулден  на всички именници, рибари, моряци и военни да сте живи и здрави и криза да не ви удари.
Категория: Хоби
Прочетен: 2983 Коментари: 4 Гласове: 6
Търсене

Спечели и ти от своя блог!