Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1222652
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Март, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Един блог за рибите в помощ на рибарите, всичко свързано с рибата и риболова, начини на ловене и места за успешен риболов, а също така и чалъмите при риболова и някоя друга рецепта.
Автор: riba Категория: Хоби
Прочетен: 1222652 Постинги: 146 Коментари: 176
Постинги в блога от Март, 2010 г.

DAM Onliner Tele Spin 30 Teleskoprute 1,80

Хубава въдица за ЯЗОВИР 
Телескопичен прът 1.80 m

image

Предназначен е за тежести между 10 - 30 грама
Пръчката както и тази - (DAM Onliner Tele Spin 30 1,80m im Angebot) е графитена около закопчалката за макарата.
Изключително удобната дръжка е с EVA покритие за по голямо удобство
Върха за максимална защита е укрепен съз захващането на водача.
Транспортната дължина на тази хубава и удобна причка за язовирен риболов е много удобна и се побира лесно почти навсякъде.
Отзивите на хора които я ползват са само и изкючително положителни.

       **********

                         Тук Ви предлагам да се запознаете и с други продукти:

                            image както този хубав телескоп.



 

Категория: Хоби
Прочетен: 3098 Коментари: 0 Гласове: 9
Здравейте всички, сигурно много от вас се опитват да правят пари ето ви един лесен начин да правите пари и то без почти никакви усилия. Важното е да се регистрирате от  този линк (http://www.cashfiesta.com/php/join.php?ref=svilenzah ), след като се регистрирате downloadvate cash fiesta и инсталирате в горния екран ще се отвори един прозорец с реклами а от дясната страна едно човече това човече трябва да върви за да ви трупа парички като го видите че спира и сяда отивате до него с мишката и то почва да върви. Ако неможете да си преведето нещо използвайте гугъл преводач за да си разясните нещо което неразбирате. Ако имте някакви въпроси пишете ако мога ще ви отговоря. Човечето ви трупа точки и като играете на игри въобще докато използвате просто компа.
Категория: Забавление
Прочетен: 3415 Коментари: 3 Гласове: 6
Последна промяна: 10.03.2010 12:34
03.03.2010 19:13 - Кая, попчета

Сем. Попчета, Gobies (Gobidae)

image

Тялото е удължено, закръглено, с люспи или голо. Двете гръбни преки могат да са слети или разделени. Коремните перки са съединени във вид на фуниевиден вендуз. Липсва странична линия. Осезателните пори се намират на главата. Биология: дънни крайбрежни, слабоподвижни риби. Обитават морски, слабосолени или сладки води. Размножават се през топлата част на годината. Почти всички видове проявяват грижа за потомството си като изграждат гнезда и мъжкия ги охранява до излюпването на малките. Семейството включва около 850 вида.  Те са най-голямата група защитени риби в Черно море. Във водите на България са представени 10 рода с 21 вида, два от които речни. Най-дребния вид в българската ихтиофауна (Aphia minuta, с дължина 4 - 5 см.), 8 вида са защитени - Малко попче (Pomatoschistus minutus), Дългоопашато попче, Ивичесто попче (Gobius bucchichi), Тревно попче (Zosterisessor ophiocephalus), Мраморно попче (Proterorhinus marmoratus), Змиевидно попче (Gobius cobitis), Стронгил (Neogobius melanostomus), Сирман (Neogobius syrman), Лихнус (Mesogobius Batrachocephalus) и Ратан (Neogobius ratan). Това са най-разпространените морски риби по нашето Черноморско крайбрежие. Обитават скалистите дълбоки пясъчни и затревени дъна, където лесно намират храната си. Срещат се в устията на реките, вливащи се в Черно море, в слабосолени и сладки води. По време на размножителния период мъжките сменят окраската си. Хайверът се хвърля през пролетта и лятото върху камъни, черупки на миди и други предмети по дъното. Лесно може да се познае по жълтия цвят. Дължината на попчетата достига до 30см, а теглото им до 300гр. а
Храната им е предимно животинска. Имат голяма уста, осеяна с остри, ситни зъби.
Попчетата са нощни риби, ловят се по всяко време на деня, но с различна интензивност. Най-добре сутрин рано или привечер. Риболовът на попчета е много успешен по всяко време на годината и не се влияе от метеорологичните условия. Има едно поверие, което гласи, че цъфне ли люляка, значи е дошло време да ходиш за кая. Месото им е много вкусно, бяло и нежно.

image


ЗИМЕН РИБОЛОВ

Активността им, както и на повечето риби, е намаляла.
Обиковенно се крият в дупки и малки пещерички.На практика под всеки по - голям кмък има по някое попче.
Когато камъните са много близко до брега, най удачно е използването на фиг.1. При нея влакното е:0.20 – 0.25 с дължина :100 – 150 mm Куките са с номера :7 – 9 . Дължината на пръчката е:1 – 1,2m С диаметър 5 – 10 mm обикновенно от дърво .

image
Фиг.1

Търсят се дупките м-у камъните и там се забива пръчката ,така че върхът й да се показва от водатa. При хващане на попчето пръчката започва да играе и трябва бавно да се извади.

image

За стръв да се използват : миди , скариди (белени или не ) ,парченца от цаца (солена или прясна ) ,парче от попче .
Използват се няколко такива въдици , като се търсят дупки в които кълве .
Метода е често използван във Варненското езеро ,в местата на вливане на каналите на ТЕЦ Варна .
Там се лови и на плувка .
Влакното и куките за плувка са същите . Стръвта също . Отежнението на риболловна та линия е във вид на оливетка и лежи на дъното .Плувката може да е хоризонтална или вертикална не много голяма . Кълването е ясно изразено .

По буните, при слънчево време, също може да се лови риба .
Тя се търси близко до буната, в най – дълбоките дупки м- у преплетените тетраподи .
Може да се иизползва 4,5 –6 m телескоп без водачи . Основното влакно 0,30 – 0,35 mm, качествено, за да издържа на триенето по камъните и мидите . Повода е с дължина 100-130 mm и диаметър 0,18 – 0,25 mm . Куките са с номера 7- 9 , които можем предварително да ги разкалим, за да не се късат или чупят. Оловото е със сверична форма , за да може да се провира м – у тетраподите .Около 20 грама .

image
Фиг. 2
Може да се лови и без пръчка( на волта). Необходимо е 10 m влакно с диаметър 0,5 – 0,7 mm за да се ползва по дълго .Оловото е 80 – 90 грама. Влакното се остава натегнато и рибата се самозасича .Куките са 2 с номера 6—7 .
Поводите 0,20 – 0,25 mm с дължина 150 и 80 mm

image
Фиг.3
Използват се по няколко волти .

В открито море се лови с парагади . На въже с диаметър 8 – 10 mm , се вързват куки №1 със 150 mm дълги поводи с диаметър 2 – 3 mm от въже .Разстоянието между куките е 1m.За стръв се използват парченца от солена цаца или атерина .Пускат се от 1000 до 4000 куки за една вечер .



РАННА ПРОЛЕТ

След първото затопляне на морската вода до температура 5 – 6 градуса попчетата се раздвижват .Най – активни са след обед и надвечер , ако времето и морето да са спокойни. Местата за риболов са по мостове , буни , вълноломи .
Когато на буната се лови от страната без камъни и тетраподи , се използват волтите от Фиг 3 ,но основното влакно е 0,30 – 0,35 mm , а тежеста 50 гр.Влакното се навива на
кръстачки , който след хвърлянето на въдицата се оставят натегнати.

image
Фиг. 4
След кълването кръстачката пада ,а попчето се е хванало .Използват се по няколко волти . Стръвта обикновенно е парчеце цаца .




ПРОЛЕТЕН РИБОЛОВ

При затопляне на водата на 10 – 15 градуса започват най - успешните дни в риболова .
Рибата е навсякъде и кълве интензивно .
При мостовете буните и вълноломите се търси на полянките пред камъните по дъното.Освен метода от фиг 4 и фиг . 2 се лови и с всякакви пръчки и телескопи .
Линиите са с различен брой куки в зависимост от личните претпочитания .

image
Фиг. 5
Използваните куки са с номера 4 – 7 .Тежестите варират от 20 – 50 грама .Поводите 0,20 mm . Основното влакно е според предпочитанията на риболовеца , но не по – тънко от 0,20 mm . За стръв се използват : скариди , земни червеи , парченца риба ,миди (сурови ,леко сварени или изцедени ). Също така и морски червеи , ако можем да си намерим .

От буните е резултатен и риболова на плувка .
Избират се по -удължени плувки с носимост 2 –4 гр . Утежнението се групира на 150 – 200 mm от куката ,която е №7 .Основно влакно 0,18 – 0,20 mm повод 0,15 – 0,18 mm .
Стръвта е същата . Кълването е ясно с потапяния и отнасяне на плувката . Ако се забавим със засичането попчето се скрива в дупката и ваденето му е трудно , и понякога късаме куката .
Друг метод , но по – слабо застъпен , е с комбайна .Представлява дебела тел ,на която са вързани 5 – 10 куки .След зареждането на системата и пускането и във водата, е необходимо на всеки 15 – 20 минути да я проверяваме и презареждаме .


image
Фиг . 6

Разновидност при комбайната е изпълнението с две олова . Но при него е възможно, няколко едри каи , могат добре да го заплетат .Системата се изпъва при пускане .

image
Фиг . 7
Ако искате да направите незабравим риболов , намерете си лодка !
Независимо дали ще е дървена или гумена , най- добре е тя да е комплектована с човек, който знае местата на попчетата . Ако няма такъв , ви трябва малко наблюдателност.Огледайте се , къде в морето има събрани повече от 3 лодки . Закответе се на 30 –40 m от тях и хвърлете въдиците .Ако не клъвне до 10 минути сменете мястото на лодката си, може и според схемата която ви предлагам.
Докато направите обиколката ,ще сте открили мястото на добро кълване .


Използват се спининги с дължина 1,5 – 1,7 m и мек връх . Основното влакно 0,25 – 0,30 mm. Поводи 100 mm , 0,20 mm . Най – удачните куки са № 1 и 1.0 ,защото рибата не може да ги глътне и лесно се откача .Оловото е 20 – 30 грама тип бъбрек .

image
Фиг .8

Въдицата се пуска отвесно , а кълвнето е много ясно изразено. Най – честата стръв е скаридата , но може и всяка от изброените по – горе .



ЛЕТЕН РИБОЛОВ

Когато морската вода се стопли на 18 и повече градуса , пролетният устрем на каята изчезва .
По буните, мостовете и вълноломите е успешен риболова само сутрин от изгрев слънце до 9 часа. През останалата част на деня резултатите са много по – слаби .
Кой от изброените по горе начина на риболов ще изберем, зависи само от предпочитанието ни .
Най – често използваната стръв е :скариди , миди (черни или бели ) , морски червей
Лови се и на :тънко одрязана филийка от рапан , земни и торни червеи , бели охлювчета, на всичко иизброено по горе и на каквото месо ни хрумне .
Ако разполагаме с лодка ,кълването е през целия ден . Местата и такъмите са същите,както и през пролета .

ЕСЕНЕН РИБОЛОВ

След първото захладняване на времето, рибата започва да трупа запаси за зимата. Резултатите от излетите често ни напомнят за пролетният риболов. Чести гости са и лихнусите .Това продължава докато температурата на водата стане 5- 6 градуса .




Местообитание


Попчетата са дънни риби, но в зависимост от сезона се намират на различни места.

Зима

В морето са настанени в най- дълбоките дупки под камъните. Тези, който са с дълбочина повече от метър, са предпочитани. Попчетата стоят в най- далечният от входа край. Ако морето е спокойно, от време на време, някое попче застава за малко до входа на дупката за да оледа за храна. Има ли нещо наблизо, което да го съблазни,то отива и го хапва.При бурно море, попчетата са максимално далече от входа и не се движат.

Пролет

При температура на водата над 5 градуса попчетата се раздвижват. През деня стоят на входа на дупките, а късно следобяд и надвечер излизат.
Когато температурата на водата е 10-12 градуса започва подготовката за хвърлянето на хайвера. Едрите риби излизат към брега. Мъжкарите придобиват сива, брачна, окраска и стоят въру камъните. Женските са в ямки в пясъка,където си хвърлят хайвера.
Затопли ли се морето над 17 град.. попчетата се установяват на полянките по дъното пред камъните. В звисимост от това до колко се посещава дадено място,се определя и минималната дълбочина на която трябва да ги търсим. При много посещавани плажове тя е 4,5 – 5 m, а при непосещавани – 1m.


Лято

Покачи ли се температурата на морето над 19 – 20 градуса, попчетата целодневно правят “слънчеви” бани на малките пясъчни полянки между камъните.


image

Категория: Хоби
Прочетен: 12766 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 08.03.2010 17:27
Търсене

Спечели и ти от своя блог!