Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1223311
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Август, 2009  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Един блог за рибите в помощ на рибарите, всичко свързано с рибата и риболова, начини на ловене и места за успешен риболов, а също така и чалъмите при риболова и някоя друга рецепта.
Автор: riba Категория: Хоби
Прочетен: 1223311 Постинги: 146 Коментари: 176
Постинги в блога от 12.08.2009 г.
За да бъдат получавани, съхранявани и предлагани, чисти пчелните продукти, които да са конкурентноспособни на международните пазари, е нъжно отглеждането на пчелите, добиването и съхраняванетона меда и прашеца да са съобразени с добилите гласност "Добри пчеларски практики"(ДПП).
Това са правила за настаняване, отглеждане на пчелите, изваждане и съхранение на пчелните продукти по начини, изключващи тяхното замърсяване.
Качествени и безвредни пчелни продукти може да се получат само с усилията на всички, имащи отношение към тях: пчелари, контролни органи(ДВСК), растителнозащитни служби, търговци и преработватели на пчелни продукти.Пчеларите като производители, стоят на първо място по отговорност за качеството на пчелните продукти. От техните умения и отговорност зависи как да спазват най-важните мероприятия, залегнали в Закона за пчеларството, Наредба 30 (за болестите) и от ДПП- гарантиращи получаването на качествени и безвредни продукти, а именно:
  • да осъществяват пчеларстване съобразено с хигиенните изисквания за избор на терен за устройване на пчелин, в близост с достатъчно нектародайна растителност, отдалечени от големи пътни магистрали, промишлени и животновъдни предприятия;
  • да полагат системни грижи за пчелните семейства, като се съобразяват с биологичните им изисквания;
  • да подсигуряват винаги чиста вода за пчелина, особенно в ранния пролетен период;
  • редовно да подменят питите и майките и да поддържат само силни семейства;
  • редовно да провеждат почистване и дезинфекция на кошерите, пчелина и инвентара, а при нужда и на помещенията - преди изваждане и съхраняване на пчелния мед;
  • да поддържат лична хигиена при работа с пчелите и при добива на продуктите;
  • да използват за лечение на пчелите и пилото само разрешени препарати, които не се отлагат в пчелните продукти и не променят техните качества;
  • да добиват и съхраняват пчелните продукти, такива каквито природата ги е създала и пчелите приготвили (а те приготвят само първо качество);
  • да съхраняват пчеларския инвентар, пити, магазинни и корпуси в затворени,сухи и хигиенични помещения;
  • резервните пити да обезпаразитяват срещу восъчен молец само с органични киселини и репеленти, нямащи остатъчно действие и миризма;
  • да водят бележник за извършените действия  в пчелина и картони на всеки кошер с данни за майката, опаразитеност, третиране, развитие и др
  • да допускат проверителите и ветеринарните органи до пчелина си и им предоставят пчеларския си бележник за провека;
  • да не подхранват пчелните семейства със захар и други подсладители по време на медосбор и да не използват за профилактика и лечение антибиотици, сулонамиди и други забранени със Заповед на МЗХ от м.януари 2003г.  
Категория: Хоби
Прочетен: 1729 Коментари: 1 Гласове: 4
Хората искат те да са свободни от замърсители - механични, биологични, химични, радиоактивни и др. Т.е. на преден план излиза не количеството, а качеството и безвредността на храните.
Пчелните продукти, добивани директно от растенията в природата и преработвани при температура 35 градуса (т.е. термично не са увредени) се използват не само за храна, но и като лекарство и са на първо място от стоките, които трябжа да са особено чисти. Проследявайки начина на събиране на нектара и прашеца от растенията се вижда, че пчелите ги донасят в кошерите във вид, в който са се намирали в природата - заедно с попадналите върху растенията различни замърсители, като: прах, микроорганизми (бактерии, вируси, плесени и други), радиоактивни частици, отрови, тежки метали и други вредни емисии, отделяни от превозните средства и индустриалните предприятия. Често и пчеларите сами ги замърсяват, при лечение на пчелите и пилото с различни антибиотици, сулфонамиди и други химични производни. Замърсяване може да се получи и при добива и съхранението на пчелните продукти, в нехигиенични помещения, замърсен инвентар и съдове.
Категория: Хоби
Прочетен: 1235 Коментари: 0 Гласове: 4
Търсене

Спечели и ти от своя блог!