Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1226075
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Август, 2009  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Един блог за рибите в помощ на рибарите, всичко свързано с рибата и риболова, начини на ловене и места за успешен риболов, а също така и чалъмите при риболова и някоя друга рецепта.
Автор: riba Категория: Хоби
Прочетен: 1226075 Постинги: 146 Коментари: 176
Постинги в блога от 29.08.2009 г.
29.08.2009 20:20 - паламуд
Buy fishing rods, tools and hooks for fishers

По външни белезипаламудът прилича на скумрията. Първата му гръбна перка обаче е много по-дълга. Гърбът е синкав с тъмни успоредни ивици, а коремът-сивкав. Устата е голяма с остри конически зъби. На дължина достига до 85 см., а на тегло до 7кг.
image
Паламудът е топлолюбива морска риба. Зимата прекарва в Мраморно море, а напролет навлиза в Черно море. Половата му зрелост настъпва на две, рядко на една година. Изхвърлянето на хайвера става на порции през втората половина на май до началото на август-най-усилено през юни в крайбрежните зони в централната, северозападна и североизточна част на Черно море при температура на водата 18-25 градуса по Целзий. Яйцата се излюпват за 1,5-2 денонощия.
Паламудът е голям хищник. Той преследва стадата на хамсията, цацата, скумрията, сафрида и др. Храни се усилено и бързо нараства. В края на първото лято малките имат вече дължина 40-44 см.;в края на второто лято-до 56 см., а на 3-годишна възраст 62см. С увеличаване на възрастта нарастването на дължина намалява и се увеличава теглото. При есенните миграции паламудите се групират в откритите части на морето. Придвижват се със средна скорост 46 мили в денонощие.
Паламудът се лови с даляни, грибове, гъргъри и др. Като топлолюбива риба той плува на повърхността на водата, а при хранене изскача и над водата. Затова стадата му се забелязват лесно от корабите. У нас се ловят годишно над 2 милиона кг. Месото му е вкусно и се цени високо. Използува се в прясно, пушено и консервирано състояние.
image
Категория: Хоби
Прочетен: 1978 Коментари: 0 Гласове: 4
Последна промяна: 14.09.2009 12:25
Търсене

Спечели и ти от своя блог!