Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1223364
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Септември, 2009  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Един блог за рибите в помощ на рибарите, всичко свързано с рибата и риболова, начини на ловене и места за успешен риболов, а също така и чалъмите при риболова и някоя друга рецепта.
Автор: riba Категория: Хоби
Прочетен: 1223364 Постинги: 146 Коментари: 176
Постинги в блога от 06.09.2009 г.
06.09.2009 16:51 - печурка

 image
Полската печурка е популярна гъба, извънредно широко разпространена из цялата страна, но не се среща навсякъде. Започне ли гъбарският сезон през май — юни, ще я откриете най-често край старите торища, по пладнищата на стадата, по пасищата, около местата, където през лятото лагерува добитък. Ще я видите и в нивите, и в градините, торени с оборски тор, край пътищата и пътеките, по които редовно преминава добитък. И ще я познаете много лесно. В началото, когато току-що се е показала над земята, гуглата й е кълбеста, прилича на бяла топчица, по-малка от орех. По-късно ще я видите вече полукълбеста, а след като израсте напълно, става плоска и достига диаметър от 5 до 12 см. Отгоре тя е бяла и гладка или е с бледокафяви повлекла от многобройни дребни сиво-кафяви люспици, но винаги е суха. Никога не е лигаво лепкава. Най-сигурният белег, по който може безпогрешно да се познае полската печурка, е цветът на пластинките по долната страна на гуглата й. Почти веднага щом гъбата се покаже над земята, макар да е още кълбовидно свита, пластинките са вече оформени и са придобили бледорозов цвят. Разтвори ли се гуглата, пластинките бързо започват да потъмняват. От бледорозови те стават червеникавокафяви (затова в много краища на страната полската печурка се нарича червенушка), а накрая — тъмношоколадовокафяви до черно-кафяви.
Пънчето на полската печурка няма особени белези. То е бяло, с форма на колонка, високо от 4 до 8 см, плътно и при най-младите екземпляри носи бял ципест пръстен. Той обаче е нетраен и при по-възрастните екземпляри от него не остава и следа. Единственият важен белег на пънчето на полската печурка е, че няма в основата си бяло торбич-ковидно образувание.
image
Винаги когато специалистите описват полската печурка, я сравняват с бялата мухоморка като неин двойник или като сходен вид. Някои прибавят и зелената мухоморка. Наистина в съвсем млада възраст, когато току-що са се показали и още изглеждат като малки бели топчици, тези гъби приличат външно на полската печурка. Затова начинаещите гъбари могат да откъснат вместо полска печурка някоя мухоморка и да създадат твърде много грижи на лекарите, защото и двете мухоморки са смъртоносно отровни.Едната е бялата мухоморка другата е зелената мухоморка, и двете са снъртоносно отровни и водят до болезнена смърт. Достатъчно е обаче да се разчупи свитата на кълбо гугла и да се види цветът на пластинките. Ако са нежнорозови, това вече е сигурно доказателство, че откъснатата гъба е печурка. При бялата или зелената мухоморка пластинките са чисто бели и остават такива докрай.
image
Полската печурка има много съперници по вкус и по аромат сред гъбите. Главните й съперници са пак печурки-червенушки. Техните пластинки също отначало са бледоро-зови, а после стават червеникавокафяви до черно-кафяви и черни като сажди.

Категория: Хоби
Прочетен: 1744 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 06.09.2009 16:55
06.09.2009 16:10 - заргана
Здравейте започна сезона на зарганата
image

зарганата се лови най-вече на бомбарда ,може и на болдо, а също така аз съм хващал и на чепаре, но много по-рядко.
image
Стотици риболовци използват всяка свободна минута да хвърлят въдиците от варненския вълнолом. Топлото за сезона време е идеално за улов на рядката деликатесна риба зарган. Въпреки големия интерес малко са щастливците, които закачват на кукичката екзотичната змиеподобна рибка.
Зарганът се движи на пасажи
image
успеете ли да умерите пасажа и той се задържи там дълго време, гарантирано ще си направите кефа
image

а такава големина хващат в Кипър
image
там като хванат малко зарганче го закачат по стабилно на куката и почват да го използват него за стръв като директно го хвърлят. Но тука не съм сигурен дали ще има резултат. И така наслука на всички които ще ходят за заргана.
Категория: Хоби
Прочетен: 8040 Коментари: 4 Гласове: 6
Последна промяна: 14.12.2009 15:54
Търсене

Спечели и ти от своя блог!