Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1226322
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.08.2009 15:49 - Колики
Автор: riba Категория: Хоби   
Прочетен: 1435 Коментари: 0 Гласове:
4



Коликите се появяват през първите  няколко седмици и продължават 3 до 4 месеца. Най-често техният пик е между 8-ата  и 12-ата седмица от раждането на бебето.Обикновено отшумяват след 4-тия месец, но има деца, при които продължават чак до първата им годинка.
Според различни теории коликите могат да се дължат на много фактори. А сигурен лек за болезнените спазми е единствено...... времето. Дори специалните биберони и шишета против колики не винаги са ефикасни.
Все пак, ако се притесняваш, че плачът и липсата на сън са необичайно много, дори и при сериозния дискомфорт, който изпитва мъничето, непременно се консултирай с педиатър и заведи бебето на преглед.
Не опитвай неудобни за теб пози при хранене с цел да предотвратиш поемането на повече въздух от детето.Това зависи само от регулацията на отваряне и затваряне на неговата носоглътка. А тя е различна при всяко едно дете и няма как да и повлияеш. Опитай да си водиш дневник - да записваш кога и колко плаче и какво го успокоява. Това ще ти помогне по-лесно да установиш кое му действа добре.
И най-важното колкото и  да ти е трудно, опитаи се да запазиш спокойствие - твоето умно дете усеща, когато си стресирана.

10 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА:
1. Винаги изчаквай малкото да се оригне след хранене- подръж го изправено няколко минутки, след като си го накърмила.
2. За да успокоиш бебчето, обърни го по коремче върху скута си, коленете си или върху леглото и нежно масажирай гръбчето му.
3. Увий мъничето добре в пеленка или одеялце, така че коремчето му да се затопли.
4. Разхождай се, като гушкаш новороденото с лице към себе си. Използвай кенгуру или слинг или просто го поноси на ръце из стаята.
5. Ритмичните движения ще му действат успокояващо. Една разходка с колата или в детската количка може да се отразят изненадващо добре.
6. Опитай се да масажираш коремчето на бебето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка в областта около пъпчето. Особено полезен е масажът 20-30 минути преди хранене.
7. Гушкай бебчето си колкото се може повече - то има голяма нужда от твоята близост и физически контакт.
8. Обърни внимание кога бебето плаче, колко дълго, дали има някаква зависимост с яденето. Може да съобразиш разходката с времето, когато на детето му е най-зле. Така периодът на колики ще мине по-лесно.
9. Когато бебето плаче и неможеш да го успокоиш, смени позицията, в която го държиш: ако е легнало, го изправи за малко или го обърни към себе си.
10. Старай се да го храниш в притъмнена тиха стая - на много бебета им липсват уютът, топлината и спокойствието на майчината утроба.


Тагове:   дете,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!