Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1223335
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
20.12.2009 13:02 - Голямата баракуда, Sphyraena Barracuda
Автор: riba Категория: Хоби   
Прочетен: 7130 Коментари: 0 Гласове:
4



                                                                              БАРАКУДА

Една от рибите, страдащи от малко незаслужена слава на ужасяващи убийци, Са баракудите. Известни са двайсет и шест представителя на род Sphyraena, И всички те наистина изглеждат страховито - с удължено, стреловидно тяло и мощни челюсти, обсипани с подобни на бръснач зъби. Хищници по душа, тези риби се навъртат около коралови рифове и крайбрежието, в пасажи или по единично, нападайки всичко, което се движи. Разчитат предимно на скорост (до около 40 км / ч) за сметка на маневреността, и на безмилостната си захапка, която подобно на ножица може да разреже плячката на две.



image
image

Голямата баракуда, Sphyraena Barracuda, Е потенциално най-опасна за човека, с размери до над два метра. Смята се, че много от нападенията, приписвани на акули, всъщност са причинени от баракуди. Привличат ги гмуркачи и подводни риболовци, заради блестящите си костюми и уловените риби. Всъщност, без значение дали става дума за единичен едър екземпляр или за пасаж от няколко десетки по-дребни - опасността е еднаква. Макар че, след първото ухапване, когато рибата установи превъзходството на човек, тя да не продължава с атаката, гладко отрязаното парче месо води до силно кръвотечение, което от своя страна може да доведе до ампутация на крайник или дори до смърт.

Друг основен проблем е навикът на баракудите да ловуват в плитчините, където, особено при по-мътна вода, движещият се крак на газещ човек е апетитна, макар и измамна, хапка. Именно в такива случаи изненадващата атака, съчетана със силната кръвозагуба, води до изпадане в шок, и допринася за лошата слава на тези риби.

Ареалът на разпространение включва предимно тропичните и субтропични области на Атлантическия океан и Средиземноморието. Подобно на акулите, и при баракудите често ролите се разменят и, макар и не особено вкусни, те влизат в менюто на хората. За по-едрите видове обаче се смята, че могат да доведат до хранително натравяне - сигуатера, причинено от водорасловия сигуатоксин. Фактически, отровата се произвежда от планктон, която се натрупва във все по-голяма концентрация, колкото по-високо по хранителната пирамида се придвижва - първоначално при вегетарианците, а после и в ядящите ги хищници. Подобно натравяне, макар и рядко смъртносно, води до сериозно неразположение, диария, повръщане, главоболие, атаксия и халюцинации. Сигуатоксина е термостабилен, и много трудно се разгражда и отстранява от организма, поради което симптомите могат да продължат с години.

image

Като цяло, обаче, славата на баракудата е до голяма степен незаслужена. Опитен и добре инструктиран гмуркач, който се съобразява с потенциално опасния ловец, не би трябвало да има проблеми, а за редовите курортисти спазването на предупредителните надписи осигурява до голяма степен пълна безопасност. Останалото е въпрос на много лош късмет и легенда, подържана от страховити рибарски истории и спомени от войните.
Освен превъзходния вкус и незабравимата борба има още нещо интересно - Горната челюст на Баракудата е двойна - вътрешна - с много едри зъби, наредени плътно един до друг и леко завъртяни спрямо оста на рибата, получава се нещо като чапраз. Втората, външна част е с над 100, ситни иглени зъба. Захапката е страшна - долната челюст влиза между горните две!
Усещането е, че се срещаш с нещо изкопаемо - птеродактил, например!


http://astore.amazon.de/ribafishandal-21?_encoding=UTF8&node=72



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!