Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1226229
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.12.2009 12:45 - Морски кефал, Mugil cephalus
Автор: riba Категория: Хоби   
Прочетен: 4787 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 09.03.2010 19:05


 

                                              Морски кефал
 


Описание:
Семейството на кефаловите риби, които се отличават с голяма глава, едри, хармонично подредени люспи, е представено в Черно море от един род с четири вида. Рибите -- морски кефал, Тънкоуст кефал, илария и платерина, са топлолюбиви, с изразен спад на активността през зимата. Понасят големи колебания в солеността на водата, поради което през лятото масово навлизат в устията на вливащите се в морето реки за охранване. Размножават се обаче в открито море. Най-голямата риба от тях е морският кефал.Морският кефал е най-едрият и внушителен представител на семейство кефалови. Дължината му достига един метър, а теглото 12кг. Тялото му е странично сплескано, а към главата сплескването е отгоре и отдолу. Това придава леко змийски изглед на главата на рибата. Люспите са сребристи и едри, като покриват главата и хрилните капаци. Очите са големи. Стадна риба, която мигрира на големи пространства.Размножава се през юни - септември в открито море. За отхранване се отправя в крайбрежната зона и прилежащите и водоеми, а за зимуване - на юг и в дълбочина.
 image
Нарства най-бързо от кефаловите риби. Съзрява полово на 2 - 3 години. Храни се с детрит, растителни обраствания, бентос и др. Ценен стопански вид. Минимално допустимия размер за улов според закона у нас е 25 см. Със спортна въдица се лови главно около и във устията на вливащите се в морето реки и канали. По нашето крайбрежие сезонът на кефала е от юли до октомври. Основният начин на риболов е на дъно. Такъмите обаче трябва да са здрави, най-добре - откровено шаранджийски. Поради дънната тиня в устията на каналите и реките линията е с долно неподвижно олово и две-три куки на интервали над него. Това се прави, за да не се зарови стръвта в тинята още при замятането. Основното влакно не бива да е слабо - все пак рибата е изключителен плувец, а и най-често е между 1,5 - 3 кг. Така че основното влакно трябва да издържа поне 1,5 - 2 килограма. Поводите обаче могат да са по-тънки с около една трета от него. Куките са от № 8 до № 3. При монтажа им често на повода им се слага и парченце корк, пак с цел да не легнат в тинята.
 image
Предпочитаната стръв за кефала е едрият морски червей, но може да се заметне и на рибка или дори на земен червей. Понякога едър кефал бие и на млечна царевица, но това става предимно в устията на реки с много шаран, покрай който и кефалът се научава на тази стръв. След замятането линията се изпъва, но шпионка не се поставя, поне приморските колеги я смятат за излишна. Ударът е рязък и силен. Върхът на пръта се навежда и задържа, а засичането се прави неведнага, а с пауза от секунда-две. Рибата е силна и борбена, така че авансът трябва да се регулира овреме. Линията се държи твърдо опъната и с ,а се гасят резките пориви на кефала. Възможен е и риболов на плувка, най-често подвижна. Тогава се слага само една кука. Много рядко се случва и кефал да се вади на блесна клатушка от големите номера. Това става предимно в морето, когато с блесна се замята за лефер, паламуд или лаврак. Морският кефал има бяло тлъсто месо с малко кости и направо си плаче за скара на дървени въглища.



Тагове:   Въдица,   прът,   такъм,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. riba - Морски кефал, Mugil cephalus
21.12.2009 12:51
Здравейте всички любители на риболова. Сега е момента за риболов на тралене за кефал, илария или платерина. Най-добре е когато температурата на водата падне под 5 градуса, защото тогава на кефаловите риби им пада пердето (на очите) и стават по бавно подвижни. Друг е въпроса дали сте за риболова чрез тралене или не.
цитирай
2. riba - Кефал на тралене
31.01.2010 18:00
Снощи ходих за кефал на тралене какво да ви кажа има много но и много хора има, просто няма място да хвърляш аз хванах две едното около 200 300 грама другото към 700 800, но нямах възможност да хвърлям повече просто няма каде, всеки хвърля оплитат и въобще голяма лудница, изтървах 3 и така късмет и наслука на всички запалянковци на траленето.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!