Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1226495
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
02.10.2009 18:05 - Риба
Автор: riba Категория: Хоби   
Прочетен: 6386 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 13.03.2010 13:52


Рибата е студенокръвно гръбначно животно срещано в сладката и солена вода по света. Живите видове варират от примитивните безчелюстни миноги до хрущялните акули, скатове и разнообразните кокалести риби.
image Терминът "риба" се използва за много еволюционни подвидове. Той описва по-скоро форма на живот отколкото класификационна група. Като членове на групата phylum chordata, рибите споделят определени отличителни черти с другите гръбначни. Тези черти са хрилете в част от развитието, notochord или скелетната поддържаща пръчка, дорсалният кух нерв и опашката. Живите риби представляват пет класа, които са отделни един от друг както при четирите класа близки дишащи въздух животни-амфибии, влечуги, птици и бозайници. На пример безчелюстните риби (Agnatha) са единствените риби, които имат смукателна или филтрираща уста, черта която ги прави зависими към паразитният начин на живот. Те или нямат перки или имат слабо развити такива. Съществуващите примери на agnathans са миногите. Скелетите на рибите от вида Chondrichthyes са направени изцяло от хрущял. Съвременните риби имат недостиг на плавателен мехур и техните зъби и люспи са направени от еднакъв люспест материал. Акулите и скатовете са примери за хрущялни риби. Кокалестите риби са най-големият вид. Примерите варират от малкото водно конче до 450 килограмовата риба меч.


Изучаването на рибите, науката за ichthyology е от голямо значение. Рибите са важни за човека поради много причини, от тях най-важна връзката и зависимостта на околната среда от тях. По-очевидни причини за интереса към рибите е тяхната роля като умерен, но важен източник на храната в света. Този ресурс, някога смятан за неизчерпаем, сега познат като ограничен и в деликатен баланс с биологичният, химическият и физическият баланс на водната среда. Прекомерното ловене на риба, замърсяването и изменението на средата са основните врагове на управлението на правилното рибарство в сладките и солените води.

Друга практична причина за изучаването на рибите е тяхната употреба в контрола на болестите. Като хищници на ларвата от комар, те помагат да се ограничи маларията и други болести разнасяни от комара. Рибите са ценни лабораторни животни в много области на медицинската и биологичната разработка. На пример, лекотата с която рибите свикват към пленяването им позволява на учените да изучават поведение и психология. Рибите са най-вече важни в изучаването на животинското поведение, където проучвания на рибите дават широка база за разбирането на по-гъвкавото поведение на по-високите гръбначни.

image Има естетически и развлекателни причини за интерес към рибите. Милиони хора отглеждат живи риби в домашни аквариуми просто за удоволствие от наблюдаване на красотата и поведението на животни непознати за тях. За много, аквариумните риби допринасят лично предизвикателство, позволявайки им да изпробват тяхната възможност да поддържат малка част естествена среда в техните домове.Спортният риболов е друг начин на наслаждаване на естествената среда, също задоволява милиони хора всяка година. Интересът към аквариумни риби и спортният риболов поддържа мултимилионни индустрии из целият свят.


Тагове:   риболов,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Спечели и ти от своя блог!