Барбунята е морска риба- обитава дъната по крайбрежията. Хвърлянето на хайвера става на порции в крайбрежните води от юни до септември--най усилено през юли. Храни се с безгръбначни. Барбунята има вкусно месо и се цени много. Лови се главно с грибове.
Покрито е с едри люспи, със синьо-зеленикав, тъмнозелен, кафеникаво-зелен, тъмносив до черен гръб, зеленикаво-сребристи или жълто-златисти страни, бял блестящ корем и оранжеви до червеникави перки.
На дължина в зависимост от условията може да достигне до 80 см и тегло до 6-7 кг, като обичайните размери са 30-40 см и 0,5-1,5 кг.
Главата има характерно широко чело, а устата е голяма с удебелени устни. Има отлично зрение, с което се доближава до пъстървовите видове.
Речният кефал е посъвместно разпространен среща се в малки, бързи рекички с по дебела вода, средните течения на големите полски реки, стари корита и язовири. Избягва затинени дъна обрасли с много растителност.
Кленът е пресноводна риба. Среща се в средните и долни течения на всички реки, включително и в река Дунав. Хайверът си хвърля през април-май в плитки бързеи с чакълести дъна, където полепва. Излюпването на малките става за няколко дни. Веднага след това започва лакомо да се храни и не отказва нищо: малкариба, жабчета, раци, насекоми и др. Спада към хищните риби. Речният кефал има значение за спортния риболов.
.
Карагьоз
Карагьоз, Дунавска скумрия,Shad (Alosa pontica)
Дължина - до 38 см, тегло до 700 г. Челюстите са еднакво дълги, със зъби. По хрилните капачета се наблюдават ясно изразени радиални бразди. Разпрастранение: в Черно и Азовско море. Биология: Проходна риба. Зимува в Черно море, а за размножаване навлиза в река Дунав и други големи реки. Образува две форми различаващи се по своята биология: едра и дребна. Едрата расте по-бързо, достига по-големи размери, по-студенолюбива е и навлиза по-рано в реките. Живее окло 7 - 8 години. Съзрява полово на 3 - 4 години. Наблюдава се край българските брегове около март - април. Личинките се хранят главно с ротатории и водорасли и се носят пасивно по течението към морето, а възрастните - предимно с риба и висши ракообразни. Ценен стопански вид, обект на промишлен риболов. Минимално допустим размер за улов според закона у нас - 22 см.
Сафридът е стадна морска риба. Тя е топлолюбив вид. С настъпване на есенните застудявания се оттегля в по-топлите райони на морето(Крим, Кавказ, Турция) , Босфора и Мраморно море, където прекарва зимата. Половата му зрелост настъпва през втората година. Хайверът се хвърля на порции на 5- 20 мили от брега от края на май до средата на августпри температура на водата 16-26 градуса.
Сафридът се храни със зоопланктон, хамсия, цаца, попчета и други. Месото на сафрида е вкусно. Той има голямо стопанско значение. Масовият улов става главно след първата половина на май, когато мигрира към крайбрежието за изхранване и размножение. Към края на септември стадата се формират за нова миграция, свързана със зимуването. В много редки случеи (при топли зими) сафридът остава да зимува и по нашето крайбрежие, но когато температурата спадне под 5 градуса , той масово измира. Използва се главно прясно състояние, по-рядко се консервира.
2. amazon.com
3. amazon
4. dom i gradina
5. селско стопанство
6. liternet.bg
7. deca
8. riba
9. amazon.com
10. amazon