Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: riba
Категория: Хоби
Прочетен: 1226282
Постинги: 146
Коментари: 176
Гласове: 4112
Архив
Календар
«  Септември, 2009  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Един блог за рибите в помощ на рибарите, всичко свързано с рибата и риболова, начини на ловене и места за успешен риболов, а също така и чалъмите при риболова и някоя друга рецепта.
Автор: riba Категория: Хоби
Прочетен: 1226282 Постинги: 146 Коментари: 176
Постинги в блога от 04.09.2009 г.
04.09.2009 19:03 - Калкан
image В по-големи количества калканът може да бъде открит северно от нос Калиакра, но е разпространен по-цялото българско крайбрежие на Черно море.
Зимата и лятото калканът прекарва на дълбочина между 40 и 80 метра. Най-доброто време за лов е през пролетта, когато доближава бреговете за да хвърля хайвер (април). живее предимно върху пясъчни дъна, но често посещава и смесени зони.Калканът е изключително лош хищник. image
Любопитно! Малките са симетрични риби, които с израстването си придобиват измененията на възрастните.
Горната част на калкана е осеяна с многобройни бели, кафеви и черни петна, покрито с островърхи костни плочки /подобни на копчета/.
Очите са разположени върху едната /горната/ страна на тялото. Калканът има гръбна и анална перка.
За тези риби е характерна мимикрията. Те бързо променят цвета и рисунъка на тялото си по подобие на средата /пясъчна, камениста и др./, където се намират. Тази камуфлажна окраска освен, че им помага особено много, когато трябва да се предпазят от враговете си е удобство за тях, когато си търсят храна. Рибата има много добра техника на камуфлаж и се придвижва доста бързо когато ловува. Прекарва по-голямата част от времето си заровен в пясъка в перфектна засада. Когато го доближи риба, калканът "скача" върху нея и я поглъща. За сметка на това разчита твърде много на камуфлажа си и сам става лесна плячка за харпунджиите.
По-старите рибари дори го ловят без да използват харпун чрез по един доста отблъскващ метод. Когато ловецът я доближава, рибата изобщо не мърда, което позволява на гмуркача да я сграбчи за главата и опашката. С бързо движение след това те прегъват рибата на две докато не се счупи гръбнакът й.
Калканът умира за секунди...image
  Използвана стръв при ловене на Черноморски Калкан

image
















Храни се предимно с дънни риби (попчета, морски кучета, барбуни и т.н.),може да се ползва и парчета зарган и сафрид. Младите се хранят с дребни ракообразни и скариди. Лови се целогодишно, предимно при температура на водата от 12° - 18° и вълнение от 2 до 4 бала на дъно със кука 10-20 номер
В последните години се наблюдава трайна тенденция към значително намаляване броя на тази риба. Особено критично е положението у нас. Затова чрез специални трални снимки периодично се определя количеството на калкана в нашето море.
Калканът е единствената риба у нас, която се лови на квотен принцип.
Висококачественото месо на тази риба я прави предпочитан деликатес.
 

Категория: Хоби
Прочетен: 5233 Коментари: 0 Гласове: 6
Последна промяна: 25.09.2009 15:37
04.09.2009 18:33 - морска лисица



 
                                        

image
                                                                                                      Морска лисица 
                                                                                                      (Raja clavata)
Морската лисица е плоска акулова риба. Тялото й е сплеснато гръбнокоремно. Има форма на четериъгълен диск. По гръбната и коремната страна се виждат отделни костни плочки с остър връх. Устата е разположена коремно. Опашката е тънка с два реда от шипчета. При мъжките индивиди коремните перки са видоизменени в копулационен орган и имат доста големи размери. Окраската е променлива, но най-често гърбът е сивокафяв с големи или по-малки черни или светли петна. Коремът е бял с розововиолетов оттенък. На дължина може да достигне до 125 см, но по нашето крайбрежие се ловят обикновено екземпляри с размери до 70-90 см и тегло-5-6 кг. Морската лисица се среща край европейските брегове на Атлантически океан, Средиземно, Мраморно и Черно море. Тя е дънна риба. Образува малки стада, които обитават дъната с дълбочина 80-90 м. През пролетта се приближава до брега във връзка с размножаването. Оплождането е вътрешно. Яйцата се отлагат поеденично по подводната растителност на дълбочина 10-40 м. Те са обгърнати от четириъгълни хитинови капсули. Краищата им имат дълги израдтъци, с помоща на които яйцата се прикрепят по подводния субстрат.  Всяко от яйцата е включено в специална рогова капсула с израстъци, които я задържат по подводни субстрати. Развитието продължава 4 - 5 месеца. Малките се раждат с резорбирано жълтъчно мехурче с размери 12 - 13 см. Морската лисица се храни с дънни организми-ракообразни, мекотели, червеи, дънни риби и др. Особено значение имат висшите ракообразни, които състабляват до 72% от храната й. Черният дроб на морската лисица е богат на мазнини и се използвба за добиване на витамин А и Д.

image

Категория: Хоби
Прочетен: 3341 Коментари: 1 Гласове: 5
Последна промяна: 06.09.2009 21:41

Най-големия рибешки стек от акула, не съм ял още такава риба
image
тази акула има бая голяма устаimage
тази акула пък е доста ухилена
image
тази акула се е ядосала доста
image
някои акули
пък скачат много
imageimage

вижте и това клипче за акулиhttp://www.vbox7.com/play:90009c7d&start=230
Категория: Хоби
Прочетен: 214095 Коментари: 2 Гласове: 5
Последна промяна: 25.09.2009 15:35
Търсене

Спечели и ти от своя блог!